TRHOVÝ PORIADOK FARMÁRSKYCH TRHOV

Hlavným cieľom Farmárskych trhov je pravidelný predaj čerstvej zeleniny, ovocia, kvetín,
potravín, sezónnych produktov, taktiež možnosť ponúkať remeselné výrobky vlastnej výroby zo
Slovenska, prípadne od farmárov z okolitých štátov, s jasných a jednoznačným povolením danej
krajiny a výrobcu danej komodity .

Článok I.
Správca trhoviska

  1. Správcom príležitostného trhu „Farmársky trh“ je spoločnosť Farmárske trhy s.r.o. so sídlom
    v Žiline, Dolné Rudiny 3/2956, IČO: 47031514, DIČ: 2023697984 zastúpená konateľom Mgr.
    Vladimírom Novotným.
  2. Farmárske trhy sa konajú v stanovených termínoch na určenom mieste so súhlasom mesta a sú
    prístupné pre verejnosť bez spoplatňovania.
  3. Farmárske trhy sa riadia platnými zákonmi Slovenskej republiky, vyhláškami a nariadeniami na
    základe, ktorých bol vydaný Trhový poriadok a následne Trhový poriadok Farmárskych trhov.

Článok II.

Určenie priestranstva, identifikácia trhoviska

  1. Trhový poriadok platí pre príležitostný Farmársky trh, ktorý sa koná na ohlásených adresách,
    schválených príslušným MÚ.
  2. Priestor trhoviska je jasne vymedzený povolením mesta k poriadaniu trhov.
  3. Príležitostný trh slúži prednostne na predaj miestnej, regionálnej produkcie, vlastnej výroby
    remeselníkov spojený s prípadnou prezentáciou ľudového remesla.

Článok III.

Druhy predávaných výrobkov a poskytovaných služieb

  1. Na Farmárskom trhu je povolené predávať výhradne tovar, ktorý tematicky zodpovedá charakteru
    farmárskych trhov. Vychádza z tradície slovenských pestovateľov, výrobcov, poľnohospodárov,
    remeselníkov a preferujú sa regionálne produkty:
    a) produkty miestnej, regionálnej poľnohospodárskej výroby, t.j. ovocie a zelenina, orechy, jedlé
    strukoviny, mak, zemiaky, lesné plody, ktoré vyhovuje hygienickým požiadavkám v zmysle
    platných predpisov
    b) poľnohospodárske produkty, ktoré nie sú určené pre výživu ľudí – kvety, priesady, sadenice,
    ozdobné kry, semená kvetov a zeleniny
    c) obilniny a výrobky z nich, iné potravinárske výrobky v spotrebiteľskom balení
    d) mliečne produkty z ovčieho, kravského, kozieho mlieka – syry, jogurty a ostatné výrobky z
    mlieka, pri dodržaní teplotných požiadaviek na ich uchovávanie na mieste predaja
    e) mäsiarske a údenárske výrobky z bravčového a hovädzieho mäsa, hydiny a králikov, pri dodržaní
    teplotných požiadaviek na ich uchovávanie na mieste predaja a NV SR č. 359/2011

f) vajcia ako prvovýrobca pri dodržiavaní NV č. 360/2011 § 5
g) ryby od prvovýrobcov pri dodržiavaní NV č. 360/2011 § 3
h) označené pekárenské a cukrárenské výrobky, chlieb, koláče, zákusky, cukrovinky a pečivo
rôznych druhov od oprávnených výrobcov
i) lesné plodiny po predložení potvrdenia o súhlase k ich odberu od príslušného vlastníka alebo
správcu pozemku
j) čerstvé huby, ak má predávajúci platné osvedčenie o odbornej spôsobilosti na nákup, predaj a
spracúvanie húb
k) včelie produkty, výrobky, včelí med bezchybný, zdravotne nezávadný, od prvovýrobcov
zaregistrovaných na veterinárnej správe v mieste pôvodu
l) spracované ovocie, zelenina – ovocné šťavy, mušty, sirupy, marmelády, džemy, čalamády,
nakladaná zelenina, balená kyslá kapusta – vyrobené v povolenej výrobni a atestom o zdravotnej
neškodnosti výrobku
m) balené sušené ovocie, semená a orechy, označené predajcom a rokom zberu
n) všeobecne známe liečivé rastliny, bylinky, čaje, koreniny a koreninové zmesi
o) biopotraviny, prírodná a bio kozmetika
p) ovocné liehoviny, bylinkové likéry, pivo z mini pivovarov, víno regionálnych pestovateľov
q) vianočné stromčeky – len s dokladom o ich nákupe, ozdobné vence, sviece a kahance
k) balené sušené ovocie, semená a orechy, označené predajcom a rokom zberu
r) vlastné po domácky vyrábané alebo spracované drobné umelecké, kuchynské predmety a drobné
remeselné výrobky, sezónne, úžitkové a ozdobné predmety, hračky z dreva, košikárske výrobky
a ostatné výrobky z prútia, peria a kože
l) okrasná keramika, výrobky zo skla a predaj tovaru s ukážkami tradičných remesiel
m) náradia a pomôcky pre farmárov

  1. Druhy poskytovaných služieb:
    a) občerstvenie – jedlá a nápoje určené na priamu konzumáciu na mieste.
    b) nápoje obsahujúce alkohol (pivo, víno) je možné predávať len ako ochutnávku miestnej produkcie.
    Organizátor si vyhradzuje právo kedykoľvek v priebehu dňa tento predaj ukončiť.

Článok IV.

Zákaz predaja na Farmárskych trhoch

Na trhových miestach sa zakazuje predávať:
a) Zbrane a strelivo
b) Výbušniny a pyrotechnika
c) Tlač a iné veci ohrozujúce mravnosť
d) Tabak a tabakové výrobky
e) Jedy, omamné a psychotropné látky
f) Lieky
g) Automobily, motocykle, ich súčiastky a príslušenstvo

h) Chránené druhy živočíchov, exempláre voľne žijúcich živočíchov, nebezpečné živočíchy
i) Živé zvieratá s výnimkou trhových konzumných rýb
j) Chránené rastliny, exempláre rastlín a invázne druhy rastlín
Správca si vyhradzuje právo posúdiť predajný sortiment a nevhodný sortiment alebo jeho časť vylúčiť
z predaja na Farmárskom trhu.

Článok V.
Spôsob predaja

  1. Na trhových miestach môžu predávať predajcovia na základe zmluvy, povolenia, ktoré vydá
    príslušný mestský úrad, zo súhlasom Farmárske trhy, s.r.o.
  2. Predaj možno uskutočňovať z predajných miest, ktorými sa rozumejú predajné stánky zo stolmi,
    ktoré sú vlastníctvom správcu trhu a sú vyhovujúce tomuto účelu. Trhové stánky vyhovujú určeniu
  • na krátkodobý predaj v súlade podľa §13 ods.4 písm.a) a zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane,
    podpore a rozvoji verejného zdravia.
    a) V prípade predaja potravín a produktov, ktoré podliehajú špeciálnym hygienickým a veterinárnym
    požiadavkám, možno využiť vlastné predajné zariadenie, predajné motorové vozidlo k tomuto účelu
    prispôsobené. Mobilné zariadenia a pojazdné mobilné predajne musia byť schválené na predaj
    potravín, prípravu a predaj hotových pokrmov a nápojov podľa Nariadenia Európskeho parlamentu a
    rady (ES) č. 852/2004 z 29. apríla 2004 o hygiene potravín Príloha II, Kapitola III – Požiadavky na
    pojazdné alebo dočasné priestory. Zariadenia na prípravu a predaj hotových pokrmov a nápojov musia
    spĺňať všeobecné požiadavky na konštrukciu, usporiadanie a vybavenie potravinárskych prevádzok a
    niektoré osobitné požiadavky na výrobu a predaj tradičných potravín a na priame dodávanie malého
    množstva potravín § 14 Stánkový predaj a iný ambulantný predaj potravín.
  1. Prenajaté predajné miesto možno užívať len na účel, na ktorý bolo prenajaté a každé predajné
    miesto musí byť vhodne a viditeľne označené menom, priezviskom, prípadne obchodnou firmou,
    adresou a identifikačným číslom.

Článok VI.

Prevádzková doba Farmárskych trhov

  1. Prevádzkové dni na trhovisku „Farmársky trh“ sú od pondelka do soboty.
  2. Prevádzkový čas a predajný čas je určený nasledovne:
    a) Pondelok až piatok v čase od 08 00 do 18 00 hodiny
    b) Sobota v čase od 07 00 do 14 00 hodiny
  3. Čas vyhradený pre prípravu trhoviska, trhových miest, naloženie, vyloženie tovaru predávajúcich
    je dve hodiny pred začatím konania sa Farmárskeho trhu.

Článok VII.

Spôsob určenia nájomného za predajné zariadenia

Nájomné za predajné zariadenie alebo prenajatú plochu sa určuje dohodou so správcom trhu.

Článok VIII.

Podmienky predaja, povinnosti predávajúcich

  1. Každý predajný stánok musí byť viditeľne označený firmou a zodpovednou osobou s presnou
    adresou pre prípad uplatnenia reklamácie.
  2. Predávajúci je na Farmárskom trhu povinný:
    a) dodržiavať trhový poriadok trhoviska, tržnice a príležitostného trhu
    b) používať elektronickú registračnú pokladnicu podľa osobitných predpisov. Osoba, ktorá nie je
    povinná použivať ERP – (SHR, držiteľ ŤZP) musí mať túto skutočnosť viditeľne umiestnenú pri
    označení predajného miesta.
    c) zabezpečiť si naloženie a vyloženie tovaru v stanovenom čase a následne s vozidlom opustiť
    priestor trhoviska, pokiaľ sa nejedná o predajné vozidlo na to uspôsobené
    d) obsadiť len to predajné miesto, predajný stánok, ktorý mu bol pridelený
    e) udržiavať čistotu, poriadok a bezpečnosť chodu svojej prevádzky a je zodpovedný za ním zavinené
    škody na predajnom stánku, verejnom priestranstve a miestnych komunikáciách.
    f) zreteľne označiť predávané výrobky a poskytované služby cenou
    g) predávať výrobky v správnej hmotnosti, miere alebo v správnom množstve a umožniť
    spotrebiteľovi prekontrolovať si správnosť týchto údajov. Fyzikálne a technické veličiny vyjadriť
    v zákonných meracích jednotkách.
    h) poskytovať informácie o predávanom výrobku a zabezpečiť jeho označenie, ako aj označenie
    potravinárskych výrobkov podliehajúcich pokazeniu dátumom minimálnej trvanlivosti. Súbežné
    používanie ďalších označení, najmä grafických symbolov a piktogramov nie je týmto dotknuté
    i) používať elektrické a plynové spotrebiče s revíziou nie viac ako 12 mesiacov, schválené a platný
    doklad o revízii musí v prípade kontroly predložiť.
    j) pri predaji potravín, ovocia, zeleniny, zemiakov a produktov podobného charakteru používať
    vhodné debničky, podložky, prepravky na to vhodné – nesmie sa umiestňovať na zem.
    k) zabezpečiť vyhovujúce a kapacitne postačujúce chladiace zariadenia na uloženie a vystavenie
    mäsových výrobkov, mäsových polotovarov a mliekarenských výrobkov. Zásobovanie
    stánkov riešiť tak, aby nedochádzalo k hromadeniu výrobkov mimo chladiacich priestorov.
    l) zabezpečiť dostatočné množstvo čistého a vhodného obalového materiálu pre predaj
    nebalených potravín, pri manipulácii s potravinami je povinný používať potrebné pracovné
    pomôcky – kliešte, vidličky, lopatky a pod.
    m) používať len poháre a podnosy na jedno použitie pri predaji nápojov na priamu konzumáciu
    a pokrmov rýchleho občerstvenia.
    n) podľa možnosti vyčleniť pri predaji potravinárskych výrobkov pracovníka na príjem a výdaj
    peňazí za zakúpený tovar.
    o) pri predaji potravín v originálnom balení od výrobcu je predávajúci povinný preukázať doklad
    o nadobudnutí tovaru. Nesmie predávať výrobky po dátume spotreby alebo dátume 
    minimálnej trvanlivosti.
    p) osoby manipulujúce s potravinami musia mať vhodný pracovný odev a pokrývku hlavy,
    základné vybavenie na dodržiavanie osobnej hygieny – vodu, čistiace prostriedky, utierky.
    q) všetky osoby, ktoré vyrábajú, manipulujú a uvádzajú do obehu potraviny a pokrmy  musia
    byť zdravotne a odborne spôsobilé podľa zákona  č. 355/2007  Z. z. a Vyhlášky MZ SR
    č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných
    ochorení.
    r) dodržiavať druh vhodného sortimentu pre predaj na Farmárskom trhu
    s) udržiavať produkt v predpísanej teplote,  zabrániť riziku kontaminácie a zabezpečiť ochranu pred
    nepriaznivými vplyvmi (slnko, prach, vlhko, ..apod.)
    t) v prípade alkoholických nápojov zabezpečiť viditeľné označenie s textom: zákaz predaja osobám
    mladším ako 18 rokov.
    u) pri predaji občerstvenia vylievať výpekový olej do nádob na to určených
    v) vydať kupujúcemu doklad o zaplatení, t.j. účtenky so zákonnými náležitosťami.

w) mať pri sebe doklad totožnosti – predaj nie je povolený osobám mladším ako 15 rokov, kópiu
živnostenského listu, osvedčenie o registrácii SHR (výnimka pre predaj prebytkov drobných
pestovateľov), platný zdravotný preukaz pri predávaní potravinárskych výrobkov
x) kontrolným orgánom doložiť registráciu na Farmársky trh vystavenú spoločnosťou Farmárske
trhy, dodržiavať zásady BOZP a požiarnu bezpečnosť podľa zákonov SR, predpisy hygienické
a veterinárne, nesmie uvádzať nepravdivé údaje ani iným spôsobom klamať kupujúcich

  1. Pri porušení ustanovení predajcom, môže kontrolný orgán alebo správca trhu jeho predaj zrušiť
    priamo na mieste, prerušiť alebo zakázať.
  2. Predajca je priamo zodpovedný za kvalitu a nezávadnosť predávaných produktov.
  3. Každý predajca je povinný pred začatím trhu písomne potvrdiť súhlas so Trhovým poriadkom
    Farmárskeho trhu.
  4. Predávajúci na trhovom mieste je povinný predložiť orgánu dozoru:
    a) doklad o oprávnení na podnikanie, povolenie na predaj výrobkov a poskytovanie služieb na
    trhovom mieste a preukaz totožnosti,
    b) povolenie na užívanie predajného zariadenia a doklad o zaplatení nájomného za predajný stánok so
    zariadením, alebo predajnú plochu
    c) zdravotný preukaz a posudok príslušného orgánu na ochranu zdravia ak to vyžaduje charakter
    predávaného tovaru a poskytovaných služieb,
    d) pri predaji húb doklad o ich znalosti,
    e) pri predaji lesných plodín doklad o ich nadobudnutí podľa osobitného predpisu
    f) doklad o nadobudnutí tovaru, doklad sa nevyžaduje, ak ide o predaj vlastných použitých výrobkov
    medzi občanmi v primeranom množstve,
    g) evidenciu o reklamáciách
    h) Osoba oprávnená predávať výrobky na trhových miestach je povinná predložiť orgánom dozoru na
    ich požiadanie doklad o nadobudnutí predávaného tovaru, ak vznikne podozrenie, že predávané
    výrobky pochádzajú z inej ako vlastnej drobnej pestovateľskej alebo chovateľskej činnosti, alebo
    doklad o oprávnenom nadobudnutí predávaných lesných plodín
    i) Predávajúci potravín je povinný predložiť súhlas regionálneho úradu verejného zdravotníctva z
    miesta bydliska, resp. sídla firmy.

Článok IX.

Povinnosti správcu Farmárskych trhov

  1. Správcom Farmárskeho trhu a jeho prevádzku riadi spoločnosť Farmárske trhy s.r.o., so sídlom
    v Žiline na ulici Dolné Rudiny 3/2956, zodpovedný správca spoločnosti Farmárske trhy
    s kanceláriou v uvedenom sídle spoločnosti, kontakt: 0904 652 584, 0908 983463,
    info@farmarsketrhy.sk .
  2. Správca trhoviska je povinný zabezpečiť dodržiavanie trhového poriadku a ostatných podmienok
    ustanovených zákonom a týmto VZN pri predaji výrobkov a poskytovaní služieb.
  3. Správca Farmárske trhy s.r.o. a jeho pracovníci zabezpečia:
    a) evidenciu a registráciu predajcov, dodržiavanie Trhového poriadku Farmárskych trhov
    b) koordináciu vozidiel a predajcov pred, počas a po skončení trhu
    c) dodržiavanie termínov a času začatia sa a skončenia Farmárskeho trhu
    d) skutočnosť, aby nebol realizovaný predaj mimo stanovené miesta určené pre predaj a bez
    registrácie

e) montáž, demontáž a uskladnenie predajných stánkov, stolov, oplotenia, vstupnej brány
f) počas konania sa trhu pre predajcov a zvlášť pre návštevníkov mobilné toalety, pre predajcov
prístup k teplej a studenej vode, nádoby na odpad a následný odvoz odpadu
g) elektrickú energiu a prípojky k jednotlivým predajným stánkom, prípadne predajným vozidlám
spĺňajúce technicko-konštrukčné, prevádzkové a bezpečnostné požiadavky na prístup a pripojenie
odberných zariadení, elektrických prípojok a spojovacích vedení
h) poriadok, čistotu a plynulý chod Farmárskeho trhu.

  1. Termíny konania sa Farmárskeho trhu sú dopredu stanovené, prejednané a schválené s príslušnými
    orgánmi, každoročne aktualizované po dohode s mestom a prípadným prenajímateľom plochy.
  2. Správca nie je zodpovedný sa predávaný tovar na trhu a nepreberá zaň zodpovednosť.

Článok X.

Zabezpečenie čistoty a hygieny počas predaja a po skončení prevádzky

  1. Správca trhoviska pred začatím predaja na trhu a počas jeho priebehu zabezpečí zhromažďovanie
    zmesového komunálneho odpad – odpadu podobných vlastností a zloženia ako odpad
    z domácností na vyčlenených miestach, dostatočné množstvo odpadkových nádob a plastových
    vriec na odpad. Na základe dohody s komunálnymi službami mesta zabezpečí odvoz a likvidáciu
    odpadu a pristavenie zberného kontajneru.
    Správca trhoviska zaistí počas prevádzky farmárskeho trhu udržiavanie poriadku, dodržiavanie
    základov hygieny primeraných k druhu prevádzky. Odpad vzniknutý počas predaja predávajúci
    povinne uloží do kontajnera, nádoby na to určenej a pripravenej.
  2. V prípade výskytu biologicky rozložiteľného kuchynského a reštauračného odpadu – nejedlé
    vedľajšie produkty, biologicky rozložiteľný odpad, môže obsahovať aj živočíšne vedľajšie
    produkty, v prípade výskytu odpadu živočíšneho pôvodu musí predajca používať uzatvárateľnú,
    umývateľnú a dezinfikovateľnú plastovú nádobu na to určenú-VŽP. Následne na základe zmluvy
    s asanačným podnikom bude zabezpečený ako jeho odvoz, tak aj likvidácia. Odpad v tomto
    prípade nesmie predstavovať priamy ani nepriamy zdroj kontaminácie.
  3. Zostatky použitých olejov ako i ostatných olejov vzniknutých pri príprave pokrmov, rýchleho
    občerstvenia, odpadové oleje sa musia zhromažďovať vo vyčlenených uzatvárateľných nádobách
    na určenom mieste mimo výrobných priestorov prevádzky.
  4. Príprava hotových pokrmov, rýchle občerstvenie musí byť z predpripravených potravín alebo
    z polotovarov, t.z. predprípravu realizuje v účelová potravinárska prevádzka, kde sú vytvorené
    hygienicky vyhovujúce podmienky s požadovaným technologickým zariadením a danú činnosť má
    schválenú príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Podávanie pokrmov
    a nápojov sa môže len do jednorázových zdravotne bezpečných obalov, tanierov a pohárov.
    Pracovníci zodpovední za manipuláciu s potravinami musia mať potvrdenie o zdravotnej
    spôsobilosti a odbornú spôsobilosť podľa Vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 585/2008,
    ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení.
  5. Prevádzka predajného stánku s výčapným zariadením musí spĺňať požiadavky nariadenia EP a
    Rady (ES) č. 852/2004 z 29. apríla 2004 o hygiene potravín (ďalej „nariadenie (ES) č. 852/2004“),
    ako aj požiadavky Potravinového kódexu SR. Priestory prevádzky v súlade s § 13 ods. 4 pism. a)
    zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení
    niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Musí byť zabezpečená sanitácia výčapného
    zariadenia a vnútorného zariadenia stánku, ak by sa nápoje rozliali na pult a podobne. Predajca
    zabezpečí dodržiavanie správnej teploty počas čapovania a podávania nápojov (piva) tak, aby boli

dodržané podmienky ustanovené Potravinovým kódexom SR (7-12 stup. Celzia), a to
zabezpečením vhodného výčapného zariadenia so zdrojom umožňujúcim chladenie.

  1. Predajca zodpovedá za čistotu a poriadok v bezprostrednom okolí svojho predajného stánku.
    Správca trhu zodpovedá za celkový poriadok celého trhoviska po skončení trhu.

Článok XI.
Orgány dozoru a sankcie

  1. Dozor nad dodržiavaním tohto VZN vykonávajú:
    a) Slovenská obchodná inšpekcia,
    b) Mesto, a to Mestská polícia, poverení zamestnanci mesta, hlavný kontrolór mesta, poslanci
    Mestského zastupiteľstva.
  2. Za porušenie ustanovení zákona č. 178/1998 Z.z. môže byť uložená pokuta podľa § 12 zákona č.
    178/1998 Z.z.
  3. Kontrolu Farmárskeho trhu vykonávajú príslušné orgány k tomu oprávnené, najmä Štátna
    veterinárna a potravinová správa, Krajská veterinárna a potravinová správa, Regionálny ústav
    verejného zdravotníctva, Slovenská obchodná inšpekcia, Inšpektorát bezpečnosti práce a správca
    trhu, resp. osoba ním poverená. Oprávnenie dozorného orgánu a ukladanie pokút podľa osobitných
    predpisov nie sú týmto nariadením dotknuté.
  4. Osoby a orgány oprávnené vykonávať kontrolu sa preukazujú preukazom alebo oprávnením ku
    kontrole.
  5. Pri kontrole sa musí predávajúci na Farmárskom trhu preukázať dokladom totožnosti- občianskym
    preukazom, opravením na podnikanie, v prípade zamestnanca pracovnou zmluvou a ostatnými
    potrebnými dokumentmi.

Článok XII.
Záverečné ustanovenia

  1. Ustanovenia tohto Trhového poriadku nezbavujú správcu, predajcov ani ostatné osoby, ktorých sa
    to týka, povinnosť dodržiavať a postupovať v súlade so záväznými rozhodnutiami, povoleniami či
    nariadeniami správnych úradov a uposlúchnuť pokyny oprávnených pracovníkov týchto úradov,
    PZSR, Mestskej polície, pokiaľ sú k nim oprávnení.
  2. Trhový poriadok je platný v každý deň konania sa Farmárskeho trhu.
  3. Trhový poriadok, Veterinárne a hygienické podmienky predaja na Farmárskom trhu sú vyvesené
    na webe www.farmarsketrhy.sk , a v deň konania sa trhu na viditeľnom mieste.
Návrat hore